Over CW Houtwijk

Wie zijn wij?

Centraal Wonen Houtwijk is een vorm van groepswonen. Bewoners, die met hun huishouden een zelfstandige woning bewonen, delen bepaalde voorzieningen met elkaar en hebben gekozen daarvoor gezamenlijk verantwoordelijk te zijn. Het project is door bewoners na jarenlange voorbereidingen en onderhandelingen met gemeente en woningstichting gestart in 1984. Centraal Wonen Houtwijk ligt op de hoek van de Escamplaan en de Albert Schweitzerlaan aan een park in Den Haag Zuidwest. Het gebouw heeft de vorm van een opengewerkte carré, de woningen liggen rond een grote binnentuin. Er zijn woningen met 1, 2, 3, 4 en 5 kamers, zijn gelijkvloers, of hebben twee verdiepingen. Ze zijn voorzien van een eigen badkamer, toilet en keuken. Het zijn dus zelfstandige wooneenheden en deze worden gehuurd van woningstichting Haagwonen die eigenaar is van CW Houtwijk.


CW Houtwijk is aangesloten bij de Huurdersvereniging HaagWonen, in 2001 opgericht om de gemeenschappelijke belangen van bewoners van huurwoningen van HaagWonen te behartigen. CW Houtwijk is lid van de Landelijke Vereniging Centraal Wonen. Daarnaast zijn we ook lid van de woonbond. De Nederlandse Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden

We wonen met ongeveer 85 mensen, 49 huishoudens verdeeld in een- en tweeoudergezinnen, alleengaanden, stellen, alles is vertegenwoordigd. Ook alle leeftijden zijn bij ons aanwezig van baby tot jongere oudere.

Voor iedereen

Centraal Wonen is een woonvorm die elk huishouden een breed scala aan gezamenlijke ruimtes biedt waar bewoners activiteiten kunnen ontwikkelen. CW Houtwijk is niet voor een bepaalde doelgroep zoals veel woongroepen wel zijn. Het project staat dus open voor iedereen die een positieve bijdrage wil en kan leveren aan de woongroep.

Het complex

Naast de eigen woning hebben de bewoners de beschikking over 18 centrale ruimtes: een grote zaal met bar (voor feestjes, kroegavonden, vergaderingen, sport, huisbioscoop, enz.), keukens met eetkamer waar gezamenlijk gegeten kan worden, wasmachineruimtes, creatieve ruimte, klushok, muziekkamer, stilteruimte, sauna, zonneterrassen, Twinkeltje etc.

Sociaal

Leuke initiatieven zoals een kampeerweekend, een kerstbrunch en een dansfeest ontstaan regelmatig. Ook zijn er vaste momenten waarop mensen elkaar opzoeken zoals: koffie drinken op zaterdagochtend, de bar op vrijdag- of zaterdagavond en zondagmiddag, een sportclub op dinsdagavond, een tekenclub, een muziekgroep en diverse eetgroepen. De woongroep drijft op dit soort sociale contacten.

Milieuvriendelijk

Tijdens de bouw in 1984 hebben we er alles aan gedaan om zo milieuvriendelijk te kunnen wonen. In overleg met de aannemer, de architect en de woningcorporatie zijn de muren, vloeren en daken geïsoleerd. Dubbele beglazing en thermostaatknoppen aan de radiatoren aangebracht en in 2008 werd de HR++ ketel geplaatst. Ons plan een windmolen te plaatsen kon geen doorgang vinden, we waren te vroeg…. In juli 2012 zijn onze PV-panelen geplaatst en in gebruik genomen.

Meedoen

Om de woongroep in stand te houden, is de inzet van de bewoners onmisbaar. Naast gezelligheid vraagt het een actieve bijdrage van iedere bewoner. Bewoners participeren in minstens één à twee werkgroepen. Je kunt dan denken aan: het onderhoud van de tuin, gebouw en wasmachines, het organiseren van feesten, het maken van het bewonersblad ‘Komplex’, de website en het onderhouden van contact met de woningstichting. Het is dus van belang dat je bereid bent om hiervoor tijd vrij te maken, ook al heb je een druk bestaan. Daar tegenover staat een grote zeggenschap over de eigen leefomgeving.

Huurprijzen

De huurprijzen variëren van ongeveer 450 tot 770 euro kale huur, afhankelijk van het aantal kamers. Daarnaast betalen alle bewoners een bewonersbijdrage tussen 17,50 en 35,20 per maand, ook afhankelijk van het aantal kamers. De beheersvorm van Centraal Wonen Houtwijk is een vereniging waarvan ieder huishouden lid is.

Prijs van een sociale huurwoning

De maximale huur tot waar sprake is van een sociale huurwoning is in 2012 € 664,66. Het gaat hier om kale huur. Dat wil zeggen: huur zonder servicekosten en kosten voor gas, water en licht. Je inkomen mag niet te hoog zijn. Woningcorporaties moeten namelijk 90% van hun vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot € 34.085 (prijspeil 2012). 10% mag naar de hogere inkomens.