Lees mee: Boetekleed

De Kinderwet viel zodanig in de smaak dat we opnieuw kozen voor een boek van Ian McEwan: Boetekleed, in 2007 verfilmd als ‘Atonement’.boetekleed 3

Op de heetste dag van de zomer van 1935 ziet de dertienjarige Briony Tallis hoe haar zus Cecilia haar kleren uittrekt en een duik neemt in de vijver in de tuin van hun landhuis. Cecilia’s vriendje Robbie Turner begluurt haar. Aan het eind van diezelfde dag zijn de levens van alle drie voorgoed veranderd. Robbie en Cecilia hebben een onvoorstelbare grens overschreden, en zijn beiden het slachtoffer geworden van Briony’s verbeelding. Centraal staat een diepgaand en ontroerend onderzoek naar schaamte, boetedoening en vergeving.

In een interview met De Volkskrant zegt McEwan geïntrigeerd te zijn door het begrip schuld. “Schuld is volgens cognitief psychologen een vorm van zelfregulering. Ik vind dat heel interessant. Boosheid, walging en verontwaardiging gebruiken we om het gedrag van anderen te sturen. Met schuld controleren we onszelf, omdat we sociale dieren zijn.”

CW’ers en wachtlijsters zijn van harte welkom om mee te lezen en mee te praten op donderdagavond 30 april om 19.30 uur bij Angélique thuis.